Information - Ragdoll
Källa: Ragdollklubben.com
 

Temperament & Utseende Rasstandard Historia Färger och varianter Skötsel

Pälsvård
Ragdollen har i regel en lättskött päls. Den saknar underull och är mycket silkig, vilket gör att den inte tovar sig så lätt. Dock finns det givetvis katter som avviker från standarden, och om katten har väldigt mycket päls så kan det bildas tovor hur bra kvalitet det än är på pälsen.

Att borsta och kamma katten är ett bra tillfälla att kontrollera att katten mår bra och inte verkar ha ont någonstans, så man bör ta fram borsten och gå inom katten ungefär en gång i veckan. Många katter uppskattar borstning och njuter av dessa stunder. Andra kanske är lite hårömma och måste övertalas lite, men då får man ta det försiktigt så att man inte gör illa katten när man kammar. Har man en katt som inte ställs ut som har fått tovor så kan man klippa bort dem istället, om katten tycker det gör ont när man ska reda ut den. Är det dock en utställningskatt så kanske det inte ser så snyggt ut med en "hack" i pälsen, så då får man nog försöka reda ut tovan så gott det går. Har man en katt som ställs ut så får man se till att hålla efter pälsen så att inga tovor bildas.

Att bada katten kan behövas då och då, även om man bara har en sällskapskatt som går hemma. Men det räcker att bada kanske en gång om halvåret eller året, om katten inte blivit särskilt smutsig, förstås.  Det viktigaste när man badar en katt till vardags är att man har ett bra schampo som löser upp fett. Övriga tillbehör behövs i regel inte till vardags.


Övrig vård
Klorna bör klippas ca var 14e dag. Lättast är att klippa klorna på en katt som är småtrött - även om de allra flesta finner sig i hanteringen.
Man bör känna igenom sina katter regelbundet för att se att de mår bra. Kolla igenom öronen - tänderna - ögonen - gör en riktig genomgång.  Se även till att veta vilken normal kroppstemperatur din katt har så du vet hur mycket som ska till för att den ska ha feber.


Utställningspreparering

Inför utställning krävs förstås lite noggrannare förberedelser av pälsen och katten i övrigt också. Det finns en hel uppsjö med olika medel på marknaden, schampon, inpackning, sprayer, balsam etc. Man får helt enkelt prova sig fram till vilket medel man trivs bäst med och som passar ens katter bäst.

I allmänhet är det dock bra att satsa på ett bra schampoo som löser fett. Många använder vanligt Yes diskmedel för detta ändamål, det är mycket effektivt mot fett! Ett balsam kan också vara bra att ha. Många satsar även på inpackning, här får man bedöma själv hur mycket tid och energi man vill lägga på utställningsprepareringen. En antistatspray är bra att ha som sista "finish", och även kanon att ha med sig på utställningen för att fräscha upp pälsen precis innan den ska upp till domaren (överdriv dock inte, det ska inte kännas som det är för mycket medel i pälsen).
 
 

Att bada katten inför utställning kräver i allmänhet flera steg.
Man börjar alltid med att avfetta pälsen med något avfettande schampoo. Detta kan upprepas 1-2 ggr, beroende på hur fet pälsen är. Har man en fertil hane med fetsvans så kan man förbereda genom att gnida in svansen med avfettande medel en liten stund före badet, och sedan skölja ur. Att skölja pälsen är ett viktigt steg. Man måste skölja länge. Inga schamporester får finnas kvar i pälsen, då kan hela prepareringen vara som ogjord.
När man tycker att pälsen känns helt ren och fri från schamporester (den ska kännas "knarrig" när man drar handen över den), så är det dags för nästa steg. Använder man inpackning så är det nu man börjar med den. Den brukar kunna få sitta i i allt från några timmar upp till ett dygn, beroende på märke och pälsens kvalitet. Därefter sköljer man noga ur pälsen igen och tvättar igen.
 

Därefter schamponerar man med valfritt schampo, många väljer ett färgschampoo som ska framhäva den ljusa pälsen. Minkoljeschampo är också poplärt, det ger tyngd till pälsen och gör den mindre flygig. Skölj länge!
Därefter balsamerar man katten med valfritt balsam. Skölj länge!
 

Handdukstorka katten först, därefter kan man välja att föna katten torr. Det ger bättre resultat, men har man en ung katt med kort päls så kan det räcka att den får självtorka. Ställ katten på tex en strykbräda. Var gärna två, en som håller katten och en som fönar. Var extra noga under magen och under "armarna", där pälsen lätt lockar sig. Föna mothårs, så får man in luft mellan hårstråna. Hur tätt inpå utställningen man ska bada katten brukar kunna variera lite, men generellt brukar ragdollpälsar bli bäst om katten badas 2-3 dagar före utställningen. Men även här får man prova sig fram till vad som passar ens katter bäst.
 

Dagen före utställningen så går man igenom katten och klipper klor samt rengör och toppar öron (plockar bort långa hårstrån på öronspetsarna, som annars kan ge öronen ett spetsigt intryck).


Lycka till!