Om S*Ragmanstazz

Jag heter Ann-Louize Esbjörnsson och driver tillsammans med min dotter Nathalie en liten Ragdoll uppfödning i hemma miljö. Vi fick vårt stamnamn S* Ragmanstazz registrerat den 10 december 2008. Jag bor i ett radhus i Kungsängen 2 mil norr om Stockholm tillsammans med min man Micke och våra två hemmavarande tonåringar Sebastian och Nathalie. 

På dagarna arbetar jag på en stormarknad i hemma kommunen, men arbetar inte heltid. Det är ett mycket omväxlande arbete och jag får träffa många människor vilket jag tycker är roligt. Micke arbetar som chef på ett stort lager också i hemma kommunen. Hemma hos oss bor också våra underbara Ragdolls, huskatten Sotis samt vår chihuahuatik, Golden Retriver hanen Easton och så Skäggagamen Jasper.

Min stora passion i livet är djur och de intresset delar jag med vår dotter som vill bli veterinär. När jag föddes hade mina föräldrar en blå maskad Siames vid namn Sussie, hon var ganska så speciell. Hon vaktade familjen och släppte aldrig in några främlingar i huset, speciellt inte om min pappa inte var hemma. Var jag sjuk vakade hon vid min sida dag som natt annars var detta husses katt. Jag tycker synd om mina föräldrar som fick vänja sig med att jag ständigt kom hem släpandes med olika djur. Grodor, vattensalamander, skadade igelkottar bara för att nämna några.     

Redan samma dag som jag flyttade hemifrån köpte jag min första egna katt. Hon var en sköldpadds färgad Perser som var av den gamla sortens Perser. Hon blev som en hund för Micke och mig, hon var med oss vart vi än gick. Vår älskade Felicia blev 16 år och hon kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta. Det var tackvare henne jag började att tänka på avel, men kom aldrig till skott då erfarenheten och tid saknades. Ja, många andra fyrfotade vänner har delat vårt hem med oss under åren, kaniner,  hamstrar, fiskar, vandrande pinnar och ödla. Med andra ord så har de alltid funnits ett djur i mitt liv och jag skulle ha svårt att tänka mig att vara utan denna underbara vän.   

Micke å andra sidan är uppvuxen med hundar så det dröjde inte så länge innan vi köpte vår första gemensamma hund. Valet av ras (Rottweiler) blev lätt då vi ville ha en brukshund att jobba med. Tanken var att hon skulle bli räddningshund. Micke och Akina började sin utbildning och allt gick bra tills dagen med skotträning började. Där slutade Akinas utbildning eftersom hon blev enormt rädd. Vi har tränat på annat istället så som sök, spår och lydnad. Efter sex år med Akina så klev Easton in i våra liv med storm. Det är en glad och positiv hund som älskar att bli kelad och klappad på.

Ett stort intresse i mitt liv har varit att dansa, speciellt bugg och gitterbugg. Dansade många år hos Lasse Kühler men drömmen om att bli showartist tog slut då mitt knä hade tagit för mycket stryk. Då våran son började spela hockey växte intresset för denna sport och numer är man en hängiven support på nästan alla matcher.  

För två år sedan (2007) upptäckte vi kattrasen Ragdoll av en slump. Min mamma hade läst en artikel om en ganska så ny kattras i Sverige. Vi läste artikeln och fastnade direkt för denna underbara kattras som är otroligt social och har ett enormt mysigt temperament.

Sommaren 2007 flyttade våra två första Ragdoll (Sessan & Zorro) in hos oss. För varje dag som gick blev vi bara mer och mer förtjusta i dessa två. Vintern 2009 kom vår första avelshona (Queeni) som vi är mycket stolta över. Alla tre har olika personligheter och är högt älskade av oss. Dem får dagligen mycket omsorg, kärlek och egen tid med oss. Har man en gång ägt en Ragdoll är det svårt att leva utan denna underbara kattras.


Mitt avelsarbete

Mitt intresse för avel har alltid funnits men jag har känt att kunskap och tid inte har räckt till. När våra två första Ragdoll flyttade hem till oss 2007, gick jag med i kattklubben Top Cat (TCC). Jag började att läsa på om kattens anatomi och genetik vilket är mycket intressanta ämnen. Vintern 2008 gick jag en uppfödarkurs hos överveterinären Liss-Marie Langborg  på Strömsholm. Det var där och då jag bestämde mig för att nu var tiden inne för att starta upp en egen kattuppfödning. Det beslutet har jag aldrig ångrat för en sekund.

December 2008 fick jag mitt stamnamn registrerat. Ragmanstazz står för Rag= rasens förkortning, mans är alla i familjens första bokstav i sitt namn och tazz för att kattungars små tassar är så ljuvligt söta.

Jag är medlem i Ragdollklubben () som är en utav rasklubbarna för Ragdoll. Jag har skrivit under deras Uppfödarkodex vilket innebär att jag följer deras hälsoprogram och
riktlinjer för avel och uppfödning. För mig så är hälsa, temperament och sundhet det allra viktigaste i mitt avelsarbete. Jag ultraljudar alla mina avelsdjur för hjärta och njurar enligt hälsoprogrammet.
Jag DNA-testar även för HCM-1 (den gen de har funnit nedärver HCM) HCM är kortfattat en hjärtmuskelsjukdom hos katter. Jag även Fiv/FeLV testar katterna. Då har jag gjort alla tester jag kan för att försäkra mig om att jag bara avlar på friska djur. En utav grundstenarna är att behålla sundheten och temperamentet hos denna underbara ras. Ragdollen ska vara en lugn, trygg och mycket socialkatt. Läger ner mycket tid på att hitta rätt kombination för att få ut det allra bästa. Naturligtvis pratar vi om levande individer och man kan aldrig garantera något. Men jag vill att den som köper katt av mig ska känna sig trygg med att jag har gjort allt för att få fram en friska och sund livskompis till just dig.

Jag säljer INGA kattungar över internet eller telefon utan vill alltid träffa mina kattungeköpare personligen. Personkemin är väldigt viktig för mig då man trots allt ska ha en relation så länge katten lever. Däremot är mail en bra första kontakt där du gärna får berätta lite om dig själv och din ev. familj.

Det är väldigt viktigt för mig att veta att varje kattunge hamnar i helt rätt hem. Du som köpare ska känna och veta att du alltid kan kontakta mig när som helst. Inga frågor är onödiga eller dumma!

Jag säljer mina kattungar främst till sällskap, men ibland även till utställning och avel.

För att få mera kunskap om uppfödning så har jag gått en uppfödarkurs i Strömsholms smådjurskliniks regi. En mycket duktig och underhållande föreläsare som höll i kursen. Men som sagt man blir aldrig fullärd och nya kurser att förkovra sig i står på tur. Har gått första steget (av tre) i uppfödning och katthållning på PawPeds Academy. Har även gjort testet för att bli Diplomerad Uppfödare inom Sverak och fick mitt Diplom 110922. Läs mer här.[Foto: Copy Right Christel Eldrim]